אז מה באמת הגורם לפיברומיאלגיה?
למען האמת, הסיבה המדויקת לפיברומיאלגיה עדיין לא ידועה; יחד עם זאת, מחקרים מלמדים על כך ששילוב של גורמים פיזיים משתנים, נוירולוגיים, ופסיכולוגיים יכולים להוביל לתופעות של המחלה.
רגשות משתנים ומצבי רוח של אדם בהחלט יכולים להשפיע על סוג ורמת הכאב שהחולה מרגיש. להלן מספר גורמים אשר גם עלולים להוביל את האדם לחלות בפיברומיאלגיה:
חוסר איזון כימי
אחד הגורמים האפשריים לפיברומיאלגיה הוא האופן שבו הגוף מעבד את הכאב. אנשים הסובלים מכאב כרוני, יכולים להיות רגישים יותר לחלות בפיברומיאלגיה. קיימים מספר כימיקלים הנמצאים בנוזל השדרה (CSF) שאחראיים על העברת דחפים של כאב למוח. אם הרמות של אותם כימיקלים תהיינה גבוהות באופן משמעותי, לאדם יש אחוזי סיכוי רבים יותר לחלות במחלה. עוד נמצא במחקרים כי אנשים בעלי רמות נמוכות של ההורמונים כגון: נוראדרנלין, סרוטונין ודופאמין במוח, נפוצים יותר בקרב אנשים הסובלים מפיברומיאלגיה. הורמונים אלה חיוניים בויסות של מצבי רוח, תיאבון, שינה, התנהגות, ותגובת לחץ-סטרס. שינויים ברמות של הורמוני סטרס כמו קורטיזול עשויים לתרום להגברת הסיכוי לחלות בפיברומיאלגיה.
גנטיקה
שילוב של מוטציות גנטיות תורשתיות עשוי להוות חלק מהגורמים בהתפתחות פיברומיאלגיה. זו הסיבה שאנשים שיש להם קרוב משפחה (אח או אחות או הורה) שסובל או סבל ממחלה זו נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול בעתיד, לעומת אנשים שאין להם קרובי משפחה שאובחנו עם מחלה זו.
בעיות שינה
כאשר נצפית באדם הפרעה בדפוסי השינה, הפרעות בשינה או מצבים של חסר בשינה עמוקה, יש חשש כי הדבר מעיד או יכול להיות הגורם לפיברומיאלגיה. הפרעות חוזרות ונשנות במהלך השינה, מונעות מהשרירים להתאושש מהפעילות של היום, ולגוף לרענן את עצמו במהלך שינה עמוקה.
סיבות נוספות לפיברומיאלגיה
מצבים פיסיים מסוימים עשויים להחמיר את הסיכון לפיברומיאלגיה. אלה כוללים פציעה פיזית (או פציעות חוזרות ונשנות), זיהום ויראלי, ניתוח, או פגיעה בעמוד השדרה. מצבים רגשיים או מלחיצים, למשל מוות של אדם אהוב, בעל חיים קרוב, התעללות נפשית ו/או פיזית (שמובילה להפרעת דחק פוסט-טראומטית או PTSD), ובעיות במערכת היחסים הזוגית, כל אלה עשויים להעמיד אדם בסכנה לחלות בפיברומיאלגיה.
בעיות גופניות - פיזיות
מחלות ראומטיות המלוות בכאבים המשפיעות על שרירים, מפרקים, או עצמות. אלו כוללים גם: דלקת מפרקים שגרונית, אוסטאוארטריטיס, לופוס, ספונדיליטיס ועוד...
אם יש לך שאלה בנושא זה או בכלל, ניתן לפנות אליי.
לקחת אחריות על הבריאות
054-4420462