בדיוור הקודם כתבתי מבוא לנושא הויטמינים, אז בואו ונעשה עוד סדר קטן, ונבחן מהם סוגי הויטמינים השונים?
נהוג לחלק את כלל הויטמינים לשתי קבוצות עיקריות.
קבוצת ויטמינים ממיסים בשמן: קבוצה זו כוללת בתוכה את הויטמינים הבאים:
ויטמין K
ויטמין E
ויטמין D
ויטמין A
ויטמינים אלו מסתפחים לשומנים לאורך כל שלבי העיכול בגוף, הם נאגרים בכבד וברקמות, הם אינם ”מופרשים“ מהגוף בקלות, ולכן הם עלולים לגרום אף למצבי רעילות בגוף במקרים שונים. הם נחשבים לויטמינים יציבים, כלומר, הם לא מאבדים מערכם במהלך הבישול או החימום. ויטמינים אלה נספגים בצורה יעילה יותר כאשר לקיחתם מלווה באכילת מזונות שומניים.
קבוצת ויטמינים ממיסים במים: קבוצה זו כוללת בתוכה את הויטמינים הבאים:
ויטמין C
קבוצת ויטמין B (הכוללת בתוכה שמונה ויטמינים שונים).
ההבדל המהותי בין סוגי הויטמינים הנכללים בכל אחת מהקבוצות (מומסים במים או מומסים בשמן) תלוי באופן ספיגתם בגוף, וכפועל יוצא מכך באופן בו רצוי לצרוך אותם. ויטמינים מקבוצת המסיסים במים הינם ויטמינים המופרשים מהגוף תוך פרק זמן קצר באמצעות הפרשות הגוף (שתן וזיעה למשל). ויטמינים המסיסים במים מצויים באותם סוגי מזון ומאכלים, כאשר היחס ביניהם משתנה בהתאם למזון עצמו. ויטמינים אלה נותרים בגופנו למשך פרקי זמן קצרים (בין ארבעה לעשרה ימים), ואופן סילוקם מהגוף מתבצע באמצעות הפרשות (זיעה, שתן וצואה). ויטמינים מסיסים במים כמעט ואינם יציבים בחום, כלומר מתפרקים בבישול. רוב הויטמינים מקומפלקס ויטמיני B בעלי אותם מאפיינים בכל הנוגע למחסור באחד מהם. בין יתר הסימפטומים הזהים נכללות תופעות כגון: סדקים בשפתיים, חוסר אנרגיה, עור אדום ושומני מסביב לאף, לשון אדומה וכואבת ועוד. רמות נמוכות של ויטמינים אינן מאפשרות שמירה על בריאות תקינה, ואף עלולות לפגוע בתפקוד היומיומי ולגרום להתפתחות מחלות.
בדיוורים הבאים אפרט יותר על הויטמינים השונים כולל המשמעות של מחסור בכל ויטמין ועל היתרונות של כל אחד ואחד.
ובינתיים, אם יש לך שאלה אני כאן, וניתן לשאול אותי.
שלומי זילברמן - הומאופתיה קלאסיתלקחת אחריות על הבריאות054-4420462