ויטמין B3 הנקרא גם ניאצין, מעט שונה מיתר חבריו לקבוצת ה- B משום שלמעשה שתי מולקולות ֹשונות נכללות בתוך ויטמין זה – חומצה ניקוטינית וניאצין. שתי המולקולות אשר מהוות בנפרד את ויטמין B3 , מעורבות בשלל תהליכים חשובים המתרחשים בגוף כגון תהליכי יצור חומצות שומן, תפקוד תקין של מערכות העצבים, מערכת העיכול ועוד.
תפקיד ה- B3 בגוף האדם
חשוב לדעת כי ויטמין B3 מיוצר בגוף ע״י חיידקי מעיים, הוא חיוני לתפקוד מערכת העיכול, ומעורב בפעילות תקינה של מחזור הדם ושמירה על לחץ דם תקין. הוא מסייע בהורדת רמת ה LDL בדם (הכולסטרול הרע), ומסייע בעליית רמת ה HDL בדם (הכולסטרול הטוב). כמו כן הוא משתתף בתהליכי חמצון, הפקת אנרגיה, וייצור חומצת שומן. ה-B3 חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים והמוח. הוא ויטמין העמיד בחום, כלומר לא נהרס בבישול קצר, ועמיד בחומצות הקיבה והמעי הגס. אנו נמצא אותו בתאים המחייבים אנרגיה רבה: כליות, לב, שרירים וכבד.
חוסר בויטמין B3
סימפטומים של מחסור בויטמין B3 כוללים: עייפות והפרעות שינה, בעיות עיכול וכאבי בטן, דלקות שונות, מצב רוח ירוד, דיכאון, כאבי שרירים וכאבי פרקים. מחלת הפלאגרה היא מחלה שעשויה להתפתח במקרים של חוסר בויטמין B3 או כתוצאה מ"תקלה" אשר מונעת את קליטתו התקינה בגוף. התפתחות של שלשול, דלקת עור – דרמטיטיס, דמנציה - שיטיון מוחי ומוות. בנוסף לאלו קיימים סימפטומים נוספים אשר מאפיינים את המחלה, נפשיים וגופניים, העשויים להופיע במקרה שמחלה זו התפתחה. אפשר לציין חולשה, רגישות לאור, מצב רוח ירוד, אפטיות, עצבנות, חרדה, חוסר ריכוז, שיתוק, בעיות עור, נדודי שינה. חשוב לדעת שמחלה זו נפוצה במיוחד אצל קשישים, ובמקרים רבים סימפטומים שנראים כהידרדרות בלתי נמנעת בתפקוד הקוגנטיבי הם לרוב רק חוסר בויטמין B3 (לעיתים גם חוסר ב- B6).
מקורות טבעיים ל- B3
בוטנים, שומשום, קטניות, אברים פנימיים מהחי, שמרי בירה. ירקות ופירות דלים בניאצין. בתירס יש כמות גבוהה של ניאצין אך את רובו לא ניתן לנצל מבחינה ביולוגית.
טיפ: מניסיון, אפשר להוריד את רמות הכולסטרול בדם ע"י שימוש נכון בניאצין.
רוצה לשאול שאלה?
אני פה בשבילך.
שלומי זילברמן - הומאופתיה קלאסית
לקחת אחריות על הבריאות
054-4420462